24 Nisan 2009 Cuma

4. ULUSLAR ARASI İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ

Haber

"Biz Başka Dünya İsteriz" temasıyla dünyanın dört bir yanından 50 filmle beyazperdede emek boy gösterecek; 4. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Başlıyor

Çeşitli emek örgütleri ve sendikaların öncülüğünde dünyayı sosyal, bireysel ve çevresel özellikleriyle yaşanabilir olmaktan çıkaran neo-liberalizme karşı çıkan deneyimleri paylaşmak; yaşadığımız dünyanın dününe, bugününe ve geleceğine emek cephesinden bakmak; işçilerin yurt içinde ve yurt dışında kendi sınıfı ile iletişim kurmasını sağlamak için sinemanın aracılığından yararlanmak amacıyla 2006 yılında ilki yapılan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali dördüncü yılına girdi.

Alternatif kültür sanat çalışmaları ile dayanışmayı kuruluş amaçlarından biri sayan Kazım Koyuncu Kültür Merkezi geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Festivalin destekçi kurumları arasında yer alıyor. Festival filmlerinden bir kısmı Kültür Merkezimizde gösterime sunulacak.

Festival tüm aşamalarında gönüllülerin emeğiyle hayat buluyor bu nedenle duyurulması, gösterimlerin ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi sırasında da katkı sunmak isteyen herkesin gönüllü katkısına açık. Katkı sunmak isteyenler Kültür Merkezi'ne ya da festival için verilen iletişim telefonlarına başvurabilir. Gösterim programı internet sitemizden duyurulacaktır.

İletişim: 0 216 418 58 60 - Mühürdar Cad No 95/A Kadıköy

Festival hakkında ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki metinden okuyabilirsiniz.

4. ULUSLAR ARASI İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ BAŞLIYOR

"Biz Başka Dünya İsteriz" temasıyla dünyanın dört bir yanından 50 filmle beyazperdede emek boy gösterecek 4. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Başlıyor

Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1-7 Mayıs 2009 tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir'de eş zamanlı olarak izleyicilerle buluşacak. Gösterimlerin ücretsiz olduğu, yarışmasız bir festival olan İşçi Filmleri Festivali, 8 Mayıs tarihinden itibaren de Adana'dan Ardahan'a; Bursa'dan Eskişehir'e kent kent süren ve tüm yıla yayılan uzun bir yolculuğa çıkacaktır.

Festivalin amacı Türkiye ve dünyadan emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmak ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmektir. Bu yıl Festival, Halkevleri, Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (TÜRK- İŞ), Petrol-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Sendika.Org ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından düzenlenmektedir. Kazım Koyuncu Kültür Merkezi de geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da festivalin destekçisi kurumların arasındadır.

Festival bu yıl "Biz başka dünya isteriz " temasıyla kriz, işsizlik, güvencesizlik, mücadele dolu emek öykülerini beyaz perdeye yansıtacaktır. Filmlerin gösterimi sadece salonlarla sınırlı kalmayacak; mahallelere, işyerlerine ve sendikalara uzanacak ve izleyiciler işçi filmleriyle buralarda yapılacak özel gösterimler aracılığıyla da buluşabilecektir. Tüm gösterimler her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz olarak yapılacaktır.

Festivalin açılışı 2 Mayıs 2009 Cumartesi akşamı İstanbul Beyoğlu Yeni Melek Gösteri Merkezi'nde, 1990-1991 yıllarındaki büyük Zonguldak grevi ve yürüyüşünü konu edinen "Yüzbin Kişiydiler" belgeselinin gösterimiyle yapılacaktır. Saat 19.30'de başlayacak açılış gecesinde ayrıca sinema emekçilerine, işçi filmlerine emeği geçmiş oyuncu, yönetmen ve emek dostlarına teşekkür plaketleri verilecektir. Açılış gecesine katılım da ücretsizdir.

Filmler ve Gösterimler

Festivalde bu yıl dünyanın dört bir köşesinden 12'si uzun metraj, 38'i ise belgesel olmak üzere toplam 50 film gösterilecektir. Gösterimler İstanbul'da, Fransız Kültür Merkezi, Beyoğlu Yeşilçam Sineması, Halkevi İstanbul Merkez Şubesi, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Ankara'daki gösterimler Alman Kültür Merkezi'nde ve Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenecektir. İzmirli izleyiciler ise Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nden, Alsancak Kültür Merkezi'nden, Gültepe Halkevi'nden ve Çiğli Halkevi'den takip edebilecektir. Ayrıca üç kentte de birçok mahalle, sendika ve işyerinde özel gösterimler gerçekleştirilecektir.

Britanyalı usta sinemacı Ken Loach'un son filmi "İşte Özgür Dünya", İranlı yönetmen Bahman Gobadhi'nin "Sarhoş Atlar Zamanı", Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki'nin işçi üçlemesinin ikincisi olan "Ariel", Kanada'da yaşayan Türk Yönetmen İshak Işıtan'ın Arjantin'deki işgal fabrikalarını anlatan filmi "Brukmanlı Kadınlar", Robert Guediguian'ın "Şehir Sakin" isimli filmi, Özcan Alper'in yönettiği "Sonbahar" bu seneki filmlerden sadece bazılarıdır. Bunlara ek olarak Güney Kore'den bir işçi filmi olan "Hello! Mr. Huh Dae-soo", Küba'dan bakılarak yapılmış bir film olan "Guantanamo", Bolivya'dan "Cocalero" isimli yapım, Köy Enstitüleri üzerine yapılmış bir film olan "Mandolinli Kız", Yavuz Özkan'ın "Demiryol"u, Şerif Gören'in "Almanya Acı Vatan" filmi, Duygu Sağıroğlu'nun "Bitmeyen Yol"u ve Çağrı Kınıkoğlu ile Gloria Rolando'nun yönettiği "Nazım'ın Küba Seyahati" ise festival kapsamında yer alan diğer yapımlar olarak sıralanabilir.

Festival kapsamında geçen senelerde olduğu gibi bu sene de film gösterimleri dışında atölye çalışmaları, paneller ve yönetmenlerin katılımlarıyla gerçekleştirilecek olan söyleşiler de düzenlenecektir.
Bunlardan bir tanesi "Sonbahar" filminin kurgucusu Thomas Balkhenol'un katılacağı ve filmin kurgu sürecinin anlatılacağı bir atölye çalışmasıdır.

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin Tarihi

Festival çeşitli emek örgütleri ve sendikaların öncülüğünde dünyayı sosyal, bireysel ve çevresel özellikleriyle yaşanabilir olmaktan çıkaran neo-liberalizme karşı çıkan deneyimleri paylaşmak; yaşadığımız dünyanın dününe, bugününe ve geleceğine emek cephesinden bakmak;
işçilerin yurt içinde ve yurt dışında kendi sınıfı ile iletişim kurmasını sağlamak için sinemanın aracılığından yararlanmak amacıyla 2006 yılında hayata geçirilmiştir.

Birinci Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-7 Mayıs 2006 tarihleri arasında İstanbul ve Ankara'da eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiştir. 2 Mayıs gecesi Yeni Melek Sineması'ndaki coşkulu açılış festivalin ne kadar büyük bir ihtiyacı karşıladığını ortaya koymuştur. Gecede Vedat Türkali, Yavuz Özkan ve Çetin Uygur'un sinema ve emek eksenindeki konuşmaları hafızalara hiç silinmeyecek şekilde yer etmiştir. Ankara ve İstanbul'daki gösterimlerden sonra Festival, Bolu, Artvin, Adana, Mersin, İzmit, Eskişehir, Bursa, İzmir'de seyircilerle buluşmuştur.

İkincisi Uluslararası İşçi Filmleri Festivali yine 1-7 Mayıs 2007 tarihleri arasında İstanbul, İzmir ve Ankara'da eş zamanlı olarak düzenlenmiştir. 2 Mayıs gecesi Beyoğlu Emek Sineması'nda yapılan açılış gecesi, bir önceki gün, 1 Mayıs 1977'nin 30. Yıldönümünde emekçilerin tüm engellere rağmen Taksim meydanına çıkmasının verdiği coşkuyla gerçekleştirilmiştir. Festival, 2008 yılı içinde Bolu, Adana, Mersin, Samsun, Gönen, Antakya, Bursa, Eskişehir, KKTC, Bremen, Kocaeli ve Trabzon'u dolaşmış; onbinlerle buluşmuştur.

1-10 Mayıs 2008 tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir'de eş zamanlı olarak başlayan Üçüncü Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin açılış gecesi ise Beyoğlu Emek Sineması'nda gerçekleştirilmiş ve sunuculuğunu Yetkin Dikinciler yapmıştır. Gecede Hale Soygazi ve Ahmet Soner'e teşekkür plaketleri verilmiştir. Her yıl olduğu gibi 2008'de de Festival, Bolu, Adana, Mersin, Antakya, Bursa, Trabzon ve Samsun'un da içinde olduğu birçok ilde onbinlerce izleyiciye ulaşmıştır.

Festivalle ilgili ayrıntılı bilgi için: http://www.festival.sendika.org/

Tel: 0212 245 82 65

Fax: 0212 245 70 10

E - posta: festival@sendika.org

Hiç yorum yok:

MASAL DÜNYASI Okuma Hikaye Otizm Roman Çocuk Çizgi Film Aile Toplum Cumhur KOCALAR İSTANBUL TURKEY